Cart:1 pcs
netto:€ 34.42
brutto:€ 41.30
 Elérhetőség
lacnejšiekurenie.sk
  tel.: +421 905 952 075
 
Náš partner vo vykurovaní

Szobatermosztát, vagy időjáráskövető szabályozás?


 
A szabályozás elengedhetetlen része a fűtésrendszerünknek. Ennek a feladatnak a megoldására már nem csak szobatermosztátban gondolkodhatunk, felszerelhetünk időjáráskövető szabályzót is!

Egy egyszerű szobatermosztát ára pár ezer forint, viszont egy komfortosabb, gazdaságosabb szabályozásért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.


 

De mit is jelent a szabályozás?

Az alap elgondolás, hogy fűtési időszakban legyen egy viszonylag állandó belső hőmérséklet. Ehhez hideg időben nagyobb, enyhe időben kisebb teljesítmény szükséges, amit a fűtésrendszerünk megfelelő működésével tudunk értéken tartani. Ez pedig már a szabályozás feladata.
 

A szobatermosztát

Az egyszerűbb termosztát ki-be kapcsolást végez, ezek általában 230 V-os eszközök. A beállított értékhez képest (a kapcsolás érzékenységétől függően) kapcsol ki, vagy be. Így a kazán vagy kap jelet és fűt, vagy nem kap és nem fűt.

Ez azt jelentheti, hogy 21°C beállított értéknél 20°C és 22°C között változik a hőmérséklet, ami kellemetlen hőérzetet is jelenthet és többletfogyasztást is eredményezhet, hiszen időről-időre túlfűtött lesz a helyiség.

A folyamatos szabályozású termosztát ezzel szemben folyamatosan összehasonlítja a beállított értéket a helyiség tényleges hőmérsékletével és a különbség alapján jeleznek, a kazán pedig ennek megfelelően működik.

Ahogy a tényleges hőmérséklet közelíti a beállított értéket, atermosztát úgy csökkenti a kazán teljesítményét. Így nincs túlfűtés, ami megtakarítást eredményez, továbbá egyenletesebbé válik a belső hőmérséklet.
 

Az időjáráskövető szabályozó

Ez a szobatermosztáttal ellentétben nem a belső, hanem a külső hőmérséklet alapján dolgozik, de van olyan időjáráskövető szabályozó is, amely figyelembe tudja venni a belső hőmérséklet alakulását, és így módosíthatja a szükséges teljesítményt. Így a fűtésrendszer mindig a szükséges teljesítményen fog üzemelni.

Ha egy padlófűtés tehetetlenségére gondolunk, rögtön világossá válik a szobatermosztátokkal szembeni előnye. A padlófűtés már akkor működni kezd, amikor a külső hőfok leesik, de a belső hőmérséklet – az épület hőtehetetlensége miatt – még nem csökkent.

Az időjáráskövető szabályozó által biztosított egyenletesebb belső hőmérséklet jobb hőérzetet biztosít és takarékos is.
 

Összefoglalás

 

Ezeket figyelembe véve már könnyebb választanunk az időjáráskövető szabályzó, vagy a szobatermosztátközött. A szobatermosztát egyszerűbb, de kevésbé komfortos és gazdaságtalanabb megoldás, mint a külső hőmérséklet alapján működő időjáráskövető szabályozó.

Bármelyik említett szabályozási megoldást is alkalmazzuk, jelentősen csökkenthetjük épületünk energiafelhasználását. A szabályozók viszonylag alacsony beruházási költsége biztosítja a gyors megtérülési időt, valamint fűtési rendszerünk nyugodt, gondtalan üzemeltetését.

forrás: http://ikomfort.ngbsh.hu/2014/04/mi-az-idojarasfuggo-vagy-idojaraskoveto-szabalyozas/