Cart:1 pcs
netto:€ 34.42
brutto:€ 41.30
 Elérhetőség
lacnejšiekurenie.sk
  tel.: +421 905 952 075
 
Náš partner vo vykurovaní

Tűzifa


A keményfák számítanak minőségi tűzifának. A jó minőségű tűzifa az 10% nedvességtartalom mellett értendő. A 10%-os nedvességtartalom úgy érhető el, ha időben vásárolunk tűzifát és fedett, szellős helyen tároljuk. így őszre-télre eléri a 10-15% nedvességtartalmat. 

Minél szárazabb a fa, annál nagyobb a tűzifa fűtőértéke. A tűzifa fűtőértékét még nagyban befolyásolja a fa fajtája. Néhány jellemző fafaj fűtőértéke (száraz fára értendő):


 

  • Csertölgy        16.8 MJ/kg

  • Gyetyán          15.8 MJ/kg

  • Bükk               15.62 MJ/kg

  • Tölgy              15.10 MJ/kg

  • Akác               14.9 MJ/kg

 
Ahogy 10%-onként emelkedik a tűzifa nedvességtartalma, úgy a kalóriaértéke körülbelül 2MJ/kg-mal csökken. A frissen vágott fa nedvességtartalma 45-50%, ami körülbelül 1 évnyi megfelelő tárolás esetén csökkenhet le 10-20%-os nedvességtartalomra (Ez fafajtától is függ.).
A fentiekből következik, hogy érdemes a tűzifa vásárláskor a térfogatot figyelembe venni a súly helyett. Amire még érdemes figyelni, hogy legkésőbb nyáron vegyük meg az éves tűzifa készletet és fedett, de nem teljesen zárt helyen tároljuk, hogy szellőzhessen. A legjobb megoldás, ha a már legalább egy éve megvásárolt fával tüzelnünk. Amennyiben mégis későn sikerül csak beszereznünk a tűzifa készletünket, akkor érdemes egy-két napi hasogatott fát a kályha tetejére rakni, hogy mire a kályhába kerül, nagyjából kiszáradjon.
 
A szárazságon kívül még két fontos tényezőt érdemes figyelembe venni tűzifa vásárlásakor:

  • feldolgozottságot és
  • a tűzifa fajtáját
 

Ajánlott Maga fatüzelésű kazánok 20% nedvességtartalomig:

 
 Ajánlott Maga fatüzelésű kazánok 20% nedvességtartalom felett:  
elado-tuzifa-arak.jpg (745×275)